Декоративни бои

1 Рейтинг
УжаснаОтлична 

 

 

Съвременните и иновативни материали, които се използват в наши дни за постигане на мечтания интериорен дизайн на домовете ни са толкова много и разнообразни, че е въпрос на индивидуален избор дали ще изберем да боядисаме стените на жилището си с декоративни бои, дали ще сложим тапети и ще положим декоративни мазилки. Наистина вариантите са много, но през последните няколко години се забелязва едно предпочитание на една голяма част от потребителите към декоративните бои, тъй като те внасят в дома един уникален и ефектен стил. Освен това, за полагане на декоративни бои не е необходимо да се наема специално майстор, тъй като те се полагат доста бързо и лесно. Разнообразието от бои, което може да се открие на българския пазар е изключително голямо както по цени, така и в цветови комбинации. Най - популярни и предпочитани са декоративните бои на водна основа, тъй те са абсолютно безвредни за човека и околната среда, притежават много добри паропропускливост и покривност, икономически изгодни са и са лесни за нанасяне. В зависимост от свързващото вещество, което се съдържа в тях декоративните бои на водна основа се делят на: латексни ( вододиспресионни ), силиконови, силикатни и минерални.

Най - разпространените и използвани са латексните декоративни бои, тъй като всеки сам може да ги нанесе изключително лесно само с помощта на четка, валяк или машинно, сравнително евтини са, не се изисква специална обработка, нанасят се и съхнат лесно и имат много добра покривност. Латексовите бои са предпочитани най - вече за вътрешна декорация на стени и тавани.

Декоративните бои на основата акрилни свързващи вещества ( т. нар. акрилни бои ) са по - скъпи, но за сметка на това са универсални и могат да се използват както за оформяне на вътрешния интериор, така и за екстериора на дома. Акрилните декоративни бои са лесни за нанасяне, дълговечни са, устойчиви са на миене и могат да се открият в повече от 15 000 цветови комбинации.

Силикатните декоративни бои не позволяват развитието на микроорганизми и гъбички и са предпочитани за външна декорация. Специалистите съветват този тип декоративни бои да се използват за вътрешния интериор в случаите когато стените на дома за изложени на висока влажност идваща от вътрешността на сградата.

Силиконовите декоративни бои са най – доброто решение, тъй като притежават всички добри характеристики и от акрилните и от силикатните бои. Силиконовите бои са изключително устойчиви, имат много добра паропропускливост и са едно много добро решение както за оформяне на интериорния дизайн на дома, така и за постигане на ефектен екстериор.

Минералните бои са основно два вида: циментови и варови и не се използват масово.

Статистика