1 Рейтинг
УжаснаОтлична 

 

Сред цялото това разнообразие от декоративни, фасадни мазилки, японски, венециански и какви ли не още мазилки някак си забравяме за класическите мазилки и за това, колко важни всъщност са те, за да бъде дома ни такъв, какъвто го виждаме в мечтите си. Това е и причината в следващите няколко реда да се опитаме да опишем качествата и предимствата и на класическите мазилки.

Под това название се крият няколко вида мазилки, но ние ще разгледаме най - популярните сред тях, а именно вароциментовата и гипсовата класически мазилки.

Вароциментовата мазилка се предлага на пазара във вид на готова суха смес, която може да се полага върху всички видове строителни основи като бетон, тухли, гипсови панели и други. Този вид класически мазилки  се полагат върху стени и тавани. Характерното при тях е, че ако полагането е еднослойно дебелината на мазилката варира от 10 до 20 мм, а ако е двуслойно дебелината на вароциментовата мазилка може да достигне 60-90 мм. Ако се налага повторно нанасяне от мазилката важи правилото, полагане „мокро в мокро” или казано иначе, вторият слой се нанася преди на изсъхне първия. Вароциментовите класически мазилки се отличават с бързина на полагане и с ниски разходни норми. Полагането на мазилката може бъде ръчно или машинно. В последните години вароциментовите мазилки претърпяха редица подобрения и днес могат да се открият вароциментови мазилки, които притежават качества като подобрен коефициент на топлопроводимост, хидрофобност и устойчивост при избиване на соли и други.

Гипсовата класическа мазилка е идеална за полагане върху стени и тавани от всички видове строителни основи. Гипсовата мазилка се полага изключително бързо и лесно без значение дали ще се полага ръчно или машинно. Този вид мазилки притежават добра паропропускливост, екологично чисти са и предлагат идеално гладка основа, което е от голямо значение когато предстои боядисване, лепене на тапети или полагане на плочки. Освен идеално гладки гипсовите класически мазилки могат да бъдат и с пердашена структура.

Статистика